Yoga Studio Sunshine

O Yogi

Yoga-Pose

 Vid Yoga prakse koji se danas najčešće sreće u savremenom svetu jeste Hata yoga. Hata yoga je praktičan put da se kontroliše um putem energije (prane). Prvenstveno usmerena ka fizičkoj dobrobiti i prosvetljenju kroz fizičku, mentalnu i duhovnu vežbu, koja obuhvata brojne popularne stilove vežbanja koja pruža učeniku snagu, energiju, ravnotežu I integracija suprotnosti pozitivnog I negativnog, aktivnog I pasivnog, levog I desnog. Hata yoga nije gimnastika.To je sistematičan, kompleksan, a u isto vreme vrlo jednostavan sistem koji nas uči kako da živimo u skladu sa sobom, u miru i ravnoteži.
Ona nas uči bez mnogo reči. Nisu nam potrebna velika predznanja, ono što je najvažnije je živo iskustvo, lična praksa I kontinuitet u vežbanju.
Praktikovanje Hata yoge nema samo fizički aspekt, već ujedinjuje pozitivna i negativna strujanja u našem telu i stapa ih u savršenom skladu i strpljivoj ravnoteži. Vežbanjem Hata yoge može se ovladati vlastitim telom i bitno uticati na naše emotivno, mentalno, energetsko i duhovno stanje. Prvi korak ka postizanju tog cilja predstavlja pravilno disanje – PRANAJAMA. Nakon toga, prelazi se na niz ASANA – stavova ili položaja tela čiji je cilj usavršavanje pojedinih organa i njihovih funkcija. Usled različitih dnevnih aktivnosti, moguća su preopterećenja kičme -zbog dugog sedenja, stajanja ili drugog fizičkog rada, a uz to dolaze i problemi lenjih creva, proširenih vena, ukočenosti i bolova, pa čak i srčanih i disajnih poremećaja. Praktikovanjem Hata yoge oslobađamo se stresa, povećavamo snagu i izdržljivost, regulišemo telesnu težinu, poboljšavamo fleksibilnost i ravnotežu, ojačavamo zglobove, oslobađamo se bola, pospešujemo cirkulaciju, rad digestivnog sistema, kardiovaskularnog i nervnog sistema, kao i centra za ravnotežu. Uz to, povećavamo energiju i vitalnost, kao i usresređenost na sadašnji trenutak i unutrašnji mir. Budite aktivni i poštujte Vaše telo bez obzira na Vaše godine, naučite da pripremite telo za dnevne aktivnosti i da se odmorite nakon njih, dopustite sebi da imate kvalitetan san i dan, zdravo telo i duh.
Postoji razlika između asana i ostalih fizičkih vežbi, i ta se dva oblika fizičke aktivnosti međusobno ne isključuju već se dopunjuju, pri čemu yoga asane neosporno ostvaruju dublje i sveobuhvatnije dejstvo na naše telo i nervni sistem. One na postepen, bezbedan i blag način povećavaju elastičnost mišića, ligamenata i tetiva, pospešuju oslobađanje mišićne napetosti i uspostavljaju bolju cirkulaciju krvi u telu. Njihovim pravilnim izvođenjem stimulišu se brojni nervni putevi i tok nervnih impulsa kroz njih. Na taj način se centralni i periferni nervni sistem dovodi u ravnotežu, a time uspostavlja često do tada nedoživljeni sklad između tela i uma. Potrošnja kiseonika u mišićima se ne povećava, za razliku od klasičnog fizičkog treninga, pa samim tim ni nivo metabolizma u telu – a krajnji rezultat je stanje fizičkog i psihičkog blagostanja na kraju joga vežbanja, u kome je telo u stanju idealnog tonusa, mišići osnaženi ali gipki, osećaj telesne svesnosti i ravnoteže poboljšan, a telo opušteno i spremno kako za fizičke, tako i za mentalne napore. Nema ni traga od umora, iscrpljenosti, upale mišića i zategnutosti koje su čest pratilac intenzivnijeg fizičkog treninga u teretanama. Redovnim i disciplinovanim vežbanjem asana, čak i samo dvadesetak minuta dnevno, moguće je ublažiti ili otkloniti brojne telesne poremećaje, poboljšati funkciju organa i sistema i usporiti proces starenja.